Exhibition pavilion

Image
Image
Image

The site

The School of Architecture by Gunnar Henriksson, makes a style offense in the national romantic context and it felt important to correspond to its concrete brutalism and self-confidence.

Image

Design gestures

Either the exhibition building would be external or an extension of the existing school of architecture. My idea was to make it free standing and positioned so that it would draw the attention of the passing pedestrians and motorists. Still I wanted it to be an extension of the existing school building in terms of materiality.

This resulted in a pavilion placed at the far end of the school square with activity flows and sight lines as formative elements. The facade is indented by the window openings which increases the illusion of not only drawing peoples attention but also drawing people into the building itself.

Image
Image
Image

Finish

The building is constructed in situ concrete with the same wooden texture of vertical boards as the School of Architecture. Window frames are clad in oxidized copper and the furnishing and detailing of the interior consists of pine tree. The concrete roof of the interior are perforated hiding electrical wiring, providing fixed cut-outs for luminairs and techical devices.

Image